Search This Blog

Sabah Trip - Honoun Ridge Farmstay

Thursday, 17 November 2016

Okay,

Now we all pepagi dah bersiap untuk fly ke Kota Kinabalu.
Kenapa fly from Tawau to Kota Kinabalu?

Sebabnya, if drive, makan masa 6-7 jam lama dia. Dah serupa balik Kelantan la pulak kan.

So we all sampai Kota Kinabalu around pukul 12 tengahari and terus ambik kereta sewa sebab dah deal nak ambik dekat airport.

So dapat je kereta sewa, terus gerak ke Kundasang.

On the way to Kundasang tu memang dah aim nak merasa Lokan Bakar and Kelapa Jeli.

So here we are :)






Lokan bakar tu ade yg dalam pinggan kecik and pinggan besar. Ikut korang la nak pilih yang mane and then suruh dorang bakar. Dia siap ade set dgn nasi putih and sup. sedap weyy makan panas2.

Sambal dia tu pedas and dia bakar dengan perapan percik. Kiranya lokan tu perisa percik.

Yang kelapa jeli tu, ade yang dalam cup and ade yang dalam kelapa tu terus. Aku memang order yg jeli dalam kelapa. Nak try bende baru. And memang sedappppp!





Lepas dah isi perut, we all teruskan ke Kundasang.

Otw tu sempat singgah Pekan Nabalu, stop by kejap tengok tempat. Tapi sebabkan rushing so besoknya tu nak singgah lagi utk beli ole ole.


Then we all singgah Gunung Kinabalu Park, biasa la dah sampai tempat tu wajib lah singgah kan bergambar bagai.








Time ni rasa macam muka da sunburn la pulak.


Lepas tu singgah Pekan Kundasang untuk beli bekal KFC. Sebab da malas  keluar memalam tu.


And then, terus pergi ke our farmstay, Honoun Ridge Farmstay :)


Rumah ni dekat hujung kampung, area Bundu Tuhan.

Jauh jugak kedalam if from Pekan Kundasang tu. Nasib baik kiteorng dah siap siap beli bekal.


Kiteorng just book je hotel ni via whatsapp, boleh search contact number dekat FB Honoun Ridge Farmstay ye. Ade banyak jenis bilik, dorm pun ade, ikut selesa korang. Nak camping boleh, and dapur boleh guna, share dengan org lain sekali.









Ni pic masa senja tu, baru sampai. 
Sejuk sangat masa ni. 







Ni area luar, dekat je dengan tepi bukit. 


Ni area depan, menghala ke lobi. 



Bilik untuk kiteorang berlima. Selesa sangattttttttt!
Katil queen ade dua, tilam dia bestttt!



Ade meja makan and sink, and mini kitchen area. 




Ini sink tepi toilet. 



Ni window depan katil. Menghadap luar. 










Kiteorng makan kfc tu lps maghrib, then terus decide jalan2 dekat area luar rumah.
Masa tu meriah sebab ade satu company ni buat company trip agaknya. 
So dekat bawah tu siap ade karoke bagai, so we all cari kerusi and lepak jela ambik angin. 


Kalau nak tahu harga bilik ni, kena la rajin rajin pergi usha FB nya. Hehe

So far memang worth it utk korang yg nak relax, and nak chill. 

Just malam memang kiteorng malas da nak keluarr balik. Jalan nak pergi Pekan pun gelap sangat. 
SO memang melepak dekat area rumah ni je then masuk bilik tido. 




Sabah Trip - Tawau Town

Tuesday, 11 October 2016



After settle dengan Island Trip, we all take 1 day off and relax sambil jenjalan sekitar Bandar Tawau.

Pepagi lagi dah keluar breakfast bende ni. Famous tau dekat Tawau.




Mee Tauhu


Nasi Kuning


Itu post muka orang belum mandi tu hahahhahaha. 



Shopping Amplang and segala makanan ikan masin lah udang kering lah. 












Sini murah sebab memang pasar and bukan tourist attraction. 
So memang best la borong. 
Tuan rumah beli lauk mentah sekali untuk masak lauk tengahari :)


After lunch, kiteorang sambung berjalan cari ole ole mutiara, baju and nak cari makan lagi which is Murtabak Jawa. 








Murtabak Jawa. 

Sedap gilaaaa sebab isi dia padat. Menyesal tak sudah beli dua biji jeeeeeeee....


And then we all pergi buat Meni Pedi utk kaki and tangan yang dah calar balar sebab lasak hiking and snorkelling tu. 



For dinner, we all cari Sayap Ayam yang famous dekat Tawau. 

Memang sedapppppp!




Bila dah penat tu, terasa macam nak karoke pulak. So pergi lah cari tempat karoke and dalam pukul 10 malam we all balik rumah sebab besoknya flight awal pagi untuk ke Kundasang. 

Conclusion untuk bajet harini: 

Depends dekat ape yang korang makan and beli. 

Haha.