Search This Blog

Trip to Sabah - Day 3

Sunday, 22 February 2015


Memang kami bangun awal harini sebab Uncle Liew dah cakap pukul 7:30 pagi dah kena gerak. 
So dengan kencangnya memang pukul 7 pagi kiteorang dah sesiap breakfast. 

Selfie dekat mamak pun jadi. 


Actually kiteorang ade cuak sikit sebab ade bebudak kecik mintak sedekah yang tadah tangan depan muka kiteorang, memang dorang aim pelancong la aku rasa. 
Takut sikit rasa...


Sepanjang perjalanan ke Kundasang mulut kiteorang non stop dok memuji pemandangan indah, memang tak bosan la subhanallah cantik sangat. 

1st destinantion kami adalah ke 

Pekan Nabalu :)




Cantik sangat pemandangan dekat Pekan Nabalu ni sebab nampak Gunung Kinabalu...
Aku takde plak snap gambar Pekan Nabalu yang jual kraftangan semua tu.
Tapi yang pasti kiteorang memborong Tshirt bagai nak gila kat sana. 



Ini pulak area Pekan Kundasang...
Sempat kiteoran menyinggah makan burger tepi jalan semata nak merasa burger Sabah. 
Hehe :)



Kinabalu Park

Perjalanan kami diteruskan ke Kinabalu Park :)
Sini tempat untuk tengok cara org nak register hiking bagai tu, kiteorang lepak dekat cafe dia snap snap gambar...



Posing wwanita hari ini
Hahahahhahaah :)




Poring Hot Spring- Canopy Walk

Ade bayaran dikenakan di sini ye, 
Lupe dah bape pepandai korang lah usha internet hehe.  

Otw ke sini aku pening, rasa nak muntah tapi tahan je sebab nak macho. Haha
End up aku tertido and sampai je sini aku blur.
Padahal aku dah dgr yang kat sini kena canopy walk,
tapi aku tak register dalam mind yang canopy walk kena naik bukit.
Aku ingat kena jalan bawah canopy. Hiks.


Posing terkejut sebab kena naik bukit setinggi 200 meter sebelum naik canopy walk. 



Canopy walk dia ade banyak jenis jugak,
makin lama makin jauh makin tinggi..





Air sungai nampak sangat refreshing aku geram je rasa nak terjun weyyyy...




Kat sini ade pilihan samada nak air panas or sejuk,
memandangkan time ni cuaca panas,
kami bukak paip air sejuk, 
Air gunung weyyyyhhhh sejuk segar je rasa nak mandi kat situ jugak. 
Dekat luar kawasan ni ade deretan kedai makan, 
kiteorang terus lunch kat sini je sebab dah lapar. 


Sg Luanti Fish Spa

Okey sini bukan sungai biasa ye
Sini sungai then ade ikan ternakan bernama Ikan Kelah, 
Tujuan dia untuk sedut2 bende kotor dekat kaki kita.
Ala-ala fish spa yang ikan kecik tu,
Tapi ikan sini versi bapak dia. 
HAHAHAHAHAHAHA. 


Ezzy Ezza and Senah paling berani utk cabaran bermanja dengan ikan kelah. 




Aku jujur la ye, 
Aku ade masuk kaki dekat ikan tu sekali je, 
Tu pun sipi sipi sebab aku geli sangat!!!!!



Bagi lah aku bende extreme ke ape tapi bukan bende gini lah,
Aku tarik diri awal-awal. 
Haha :)

Ini penjaga tempat ni, kat sini pun ade bayaran untuk tiket ye :)
And dalam 15 minit je kite boleh main dengan ikan kat sini...



Kiram Cabin Village

Okey lepas penat seharian and siap tapau kfc for dinner,
kiteorang terus menuju ke Kiram Cabin Village.
Kiteorang stay sini selama satu malam di Kundasang!!!


Ni lobi utk registration ye...
sampai je terus datang sini..

Okey ni bilik kami
Potato and mushroom...
Memalam kami lepak dekat beranda makan kfc and minum nescafe :)


Itu cafe..



Ini rumah owner..
Weekend dorang datang sini pantau ape yang patut..






Kat Kiram ni sangat sejuk,
walaupun baru pukul 5 petang..
Kabus tebal sangat..
Bercakap memang mulut keluar asap..
Kiteorang sampai tahap tak tahu nak pijak kaki dekat mane sebab sejuk teramat
Sampai tahap aku tido pun kena pakai glove and stoking..


Plus kat sini malam sangat tenang,
memang untuk kasi kau rest je..
Malam tu kiteorang layan ade bebudak mane ntah dok main gitar kat bawah tu..
Borak borak sampai pukul bape pagi..
Best weyyy bila bercuti dengan kawan zaman sekolah
Imbau balik kenangan zaman dok asrama...
Terlampau syok..



p/s: Sepanjang kat Kundasang ni, kebanyakan tempat memang kena bayar if nak masuk, tapi murah je no worries...plus dekat pekan dia, ade je KFC and kedai runcit, tapi pepandai koranglah arrange masa sebab sini kedai pesen tutup awal..




Stay tune to day 4 yeeeee :)))))


Trip to Sabah - Day 2

Saturday, 21 February 2015

Okey let's start for 2nd day pulak ye :)

This morning memang kiteorang bangun awal, pukul 7:30 pagi dah bfast and pukul 8 terus gerak berjalan kaki ke Jesselton Point. Seronok sangat sebab kiteorang jalan ikut jalan tepi laut, atas suggestion Uncle Liew jugak sebab takde lah bosan nanti. Hehe.

Sepanjang jalan memang ramai lah ulat-ulat yang akan menggoda korang untuk servis boat and pulau, tapi kami kuatkan hati terus ke Jesselton Point and terus meluru ke kaunter Aparu Holidays.

Selain pergi Pulau Manukan and Pulau Sapi, kiteorang decide untuk main Banana Boat and Parasailing.

Jesselton Point






Sebabkan risau cuaca tak elok, otw nak ke Pulau Manukan tu terus kami kena main Parasailing tu. Memang wishlist okeyy sebab dah lama teringin nak main tapi takde geng. Haha. Kali ni main dengan Cikon sebab dah janji dengan dia.



Berjaya jugakkkkk! Best sangat dengan pemandangan laut subhanallah indah sangat. 
Terasa lama jugak kat atas sana nasib aku okey takde pening ke mual ke. 
Ohh btw memang kiteorang naik parasailing ni from atas boat. Mencabar kan? 
Abang boat tu saje je kekadang buat kiteorang tenggelam kasi kena air laut, 
memang menjerit sakan lah! Aku dah terbayang cite Piranha dah tahu tak!!!

Aku berjaya buat semua orang main Parasailing ni, 
and memang jadi tugas aku untuk pastikan semua main games yang kami dah booked tu. Haha
Thanks korang sayang korang!


Pulau Manukan 










Aku sangat excited okey nak g pulau ni, sebab susah nak dapat. 
Tapi aku frust sikit bila sampai je Pulau Manukan. 
Kenapa kotor airnyaaaaa?????
Ikan pun susah nak jumpa..
Beria tau mintak bayaran untuk pemuliharaan pulau tapi kenapa tak jaga kebersihan pulau tu?
Sangat banyak sampah and aku dok dalam air sekejap je,
fedup ikan takde satu hal, risau badan gatal2 sebab kulit aku sensitif satu hal. 
So dengan frustnya terus aku cakap jum lah g Pulau Sapi pulak. 





Pulau Sapi


So otw ke Pulau Sapi tu memang kiteorang kena naik Banana Boat bila dah half way naik boat. 
Tak sangka okey selalunya naik from pantai, kali ni naik from tengah laut. 
Lama jugak aku rasa abang tu bawak kiteorang. 
Siap aku dah rasa gerun jugaklah sebab risau kiteorang kena jatuhkan dekat tengah laut. 
Kau bayangkan laut diantara pulau yang takde nampak pantai or daratan langsung tu???
Bergelora dia boleh tahan weyyy even tengahari. 
Kawan-kawan aku dah bising cakap tanak lah jatuh tapi dalam hati aku alaa mane syok kalau tak jatuh, tapi kalau jatuh area tengah laut ni aku pun cuak. 
Kiteorang dah siap jerit dekat abang tu cakap tanak jatuh, 
kiteorang ingatkan dia faham, penyudahnya...

Dengan takde bagi isyarat pape memang dia jatuhkan jugak kiteorang dekat tengah laut kaler hijau biru tu ya ampun nasib semua kawan aku okey. Tapi air kat situ cantik plus sangat tenang. 
So lepas bala Banana Boat, terus menuju ke Pulau Sapi. 




Dekat Pulau Sapi aku tersangat lah puas hati sebab ikan banyak and air bersih.
Memang lama jugaka ku dok dalam air tu, 
siap ade sesi bercerita pasal pengalaman cinta memasing lagi. Haha
Seronok memang seronok weyy, tapi dalam pada tu aku risau jugak aku makin teruk sunburn ni.


Dalam pukul 2 camtu kiteorang dah gerak balik sebabnya 
dah penat and cuaca pun nampak macam nak hujan. 
Balik, makan, rest, solat then keluar balik pergi 


Pasar Malam Kg Air



Pasar Malam Kg Air ni dekat tengah2 town KK so memang kiteorang berjalan jugak lah. 
Dekat sini ade banyak sangat mutiara yang boleh korang beli. 
Geram tgk plus murah sangat berbanding Pasar Filipina. 
And kat sini memang syok lah tawar menawar plus kiteorang pergi dalam group yang besar,
so memang sekali beli banyak and dapat murah pun banyak. 

Tshirt pun ade dekat sini tapi kiteorang plan nak borong Tshirt dekat Pekan Nabalu nanti ;)

Lame jugaklah kiteorang dekat Pasar Malam Kg Air ni sampai tahap perut dah lapar teruk dah. 

After that kiteorang jalan kaki pergi Todak Waterfront, syurgaaaa seafood!!!

Todak Waterfront






Rambang sangat mata tengok segala seafood ni. 
Lelagi plak aku memang suka makanan laut. 
Semua bende rasa nak try weyyyy..



Akhirnya setelah dibincang 7 orang, 
Kiteorang habis round usha lauk fresh then kiteorang decide utk makan dekat kedai abang Kpop ni. 
Lupe lah nama kedai dia maap korang :)

Kiteorang order: 

Udang Lipan
Lobster
Ketam
Sotong
Udang Rimau
Rumpai laut yang meletup dalam mulut tu

Semua ni plus dengan air,
RM250 ke murah daripada tu..
Aku ingat-ingat lupe..
Kiteorang rasa okey je dengan harga tu sebab makan puas hati plus masakan dia sedap :)

Actually aku perasan dekat KK ni ade banyak jugak port untuk makan seafood, tapi kami dah dapat warning yang jangan makan seafood dekat Pasar Filipina, risau keracunan. 
Thats why kami makan kat Todak Waterfront je senang :)

p/s: Aku penggemar ketam nipah tapi time ni aku tak nampak satu pun ketam nipah so kami order jugak ketam bunga demi untuk menyedapkan hati. 


Selesai untuk hari kedua ye...
Nanti ke post yang ketiga pulak :)