Search This Blog

Akey Pergi Mane??

Wednesday, 6 June 2012


Hye Korang!!!
Dah lama rasanya tak berkarang di sini ;)
Sebenarnya Akey balik kampung selama 2 minggu, 
plus dgn minggu kenduri jadi 3 minggu la.
First time nie balik lama sgt before parents balik, 
akey balik sorang je.
Akey balik awal sbb nak tolong tok ma utk kenduri kahwin che ngoh and mak su ;)
2 pengantin, so kerja pun jadilah double ;)




Firstly, terharu bila baca semua nie ;)
Ada jugak yg rindu akey,,,













Nak tahu ape Akey buat sepanjang Akey dekat kampung?



Akey tolong tokma buat kuih and berniaga kat pasar malam.
riuh betul pasar malam tue dgn suara Akey and cousins2.
Semua perempuan okey ;)

Start hari ketiga kat kampung baru start tolong tokma kemas rumah,
kemas kilang kuih, basuh alatan buat kuih, pasang langsir and kemas bilik pengantin.



Orang KL panggil, Satay Ikan.
Tapi orang Kelantan panggil, Lokching!
Saja je tanya mok long takde ke penjual satay ikan dtg jual kat area rumah?
Then terus mok long cakap, ade dlm peti tue ha.
g ambik and bakar sendiri ;)
So yeah!!!
Akey and cousins picnic depan rumah mok long,
borak, gosip sambil bakar satay ikan ;)



Menjelang hari kenduri, Akey busy tolong mok long and cousins buat coklat cupcakes utk 
doorgift kenduri nanti ;)
Nak tahu berapa? 530 cups!!
yang dekat atas meja nie rasanya baru 100++ ;)
Penat tapi seronok sbb Akey suka sgt baking.



Mok Long saje2 beli pearl.
Ala yg biji hitam ada dalam ice blended tue ;)
Siapa yg penah minum Cool Blog, Each a cup and sewaktu dengannya mesti tahu ;)
Lama kot nak rebus benda alah nie, lama sangat!



Dah lama teringin nak buat carbonara.
so lepas je siap teman mak su pergi spa and salun,
terus ajak cousins pergi kedai beli barang and dang!!
Lepas jugak hajat dihati :0




Akey pakai inai!!!
macam lah Akey yg nak kahwin kan? hehe.
Oleh kerana tak nak overshadow pengantin,
Akey pakai 6 jari jeh ;)




Dah habis kenduri kat Kelantan, pergi Terengganu pulak
 utk hantar mak su.
nie gambar perasan atas kereta :)




On the way balik ke KL,
kiteorng singgah kat Pantai Kemasik.
Teringat plak masa dtg dengan Wiwi and rakan2 tahun lepas ;)



Kali nie balik kelantan, dapat belajar byk perkataan baru ;)
sorok= laci
sumbak= sengal
lokching= satay ikan
toksongkebangung= tak sesuai



Akey jugak dapat try mandi lulur,
hasil kerja tangan mok long.
best sgt lulur nie sebenarnya, 
dapat melembutkan kulit ;)


Mama and saudara ada yg tanya,
pakwe mcm mana tinggal lama-lama kat KL tue?
Of coz dia sedih and merajuk lah jugak 
sbb Akey terlalu busymasa kat Kelantan.
Dengan dia sakit lagi masa Akey jauh,,,



Till then, Tata <3




0 comments:

Post a Comment