Search This Blog

Sabah Trip 2016 - Bajet

Sunday, 21 August 2016


Tahun lepas dah pergi Sabah, tahun ni pergi lagi.


Date: 17 Ogos - 21 Ogos 2016
Pax: 5 person (Akey/Amyra, Rosa/Pajura, Seha/Neelofak, Fathin/Fathin Fatima, Kina/Ina Naim)

We all plan this trip masa before dapat bonus haritu hahahaha so lepas bonus (April) je terus book ticket flight. Actually since last year lagi nak pergi Tawau sebab nak merasa island yang belah Semporna pulak.

This year, ade 2 tempat yang we all fokuskan.

Fokus besar


Bohey Dulang





Hounon Ridge Farmstay & Camping



Fokus kecil

Tawau
Semporna
Kota Kinabalu
Kundasang




Ticket total ade 3 trip. 

Kuala Lumpur - Tawau
Tawau - Kota Kinabalu
Kota Kinabalu - Kuala Lumpur

Total: RM420 for 3 tickets flight (per person)


Actually boleh je jalan darat tapi from Tawau to KK ambik masa 7 jam. So better naik flight jela jimat masa.


Island Trip

Memula plan nak buat dua hari just for Island Trip, tapi bila kira kira balik, macam lari bajet sebab Island Trip dekat Semporna ni mahal sikit compare to Island dkt KK.

So bila dah dicuss, finally we all setuju untuk 3 pulau ni.

Bohey Dulang
Mantabuan
Sibuan

Total: RM110 (include lunch, boat transfer, jeti fee, alat snorkeling and segala fee yg lain if any.)



Penginapan

Tawau
Since rumah Seha memang dekat Tawau, so memang dah jimat dah sebab dia ajak stay rumah dia je.
Total stay: 3 malam

Kundasang
Seha ade tunjuk dekat aku pasal Honoun Ridge Farmstay ni. Terus aku suka aku kiteorng beriya cari camne nak book rumah/bilik ni. Then jumpa FB dia and terus try whatsapp and bg details. Memang luck we all kot skali whatsapp je terus uncle tu reply cakap mmg bilik yang we all nak tu available. Bayar deposit RM100 then terus settle.

Location dia atas bukit and boleh camping sekali kalau nak. Dapur boleh share tp dalam bilik we all pun ade je kawasan dapur kecik, ade kettle jug and periuk nasi. And toilet pulak mmg dalam bilik.

FB: Hounon Ridge Farmstay & Camping

Kiteorang book bilik yang ade dua katil queen since kiteorng berlima, and Uncle John pun suggest bilik tu.

Total: RM210
Deposit : RM100 then nanti sampai sana dia terus tolak je. Kau just perlu add up baki duit bape lagi yang kena bayar.


Transport

Masa dekat Tawau memang fully guna kereta family Seha. So just tong tong minyak je ikut keperluan.

Kota Kinabalu - Kundasang

Kiteorang sewa kereta Saga sebab fikirkan barang yang banyak plus Saga kan besar sikit bonetnya compare to Myvi or Viva.

Total: RM150 untuk 1 and half day
Minyak: Tong tong jugak ikut keperluan perjalanan korang



Yang dekat atas ni bajet untuk bende yang agak kasar la untuk trip ni.


Transport to KLIA return
Untuk ke KLIA2, korang boleh naik bas or naik ERL.
Siapa banyak duit and rushing, naik lah ERL, siapa nak jimat, boleh la naik bas dekat KL Sentral sana.

Naik Bas: RM11
Naik ERL: RM55 if tak silap lah.




So ni total cost we all, tak tahu la nak kate style backpackers or style mewah.
Rasanya banyak yg jimat time dekat Tawau.

Plus duit makan pun bila dah habis trip ni, kira kira balik takde pun habis sampai RM200 per person.

Dalam ni tak include lagi entrance fee untuk tempat tempat dekat area Kundasang yeeee sebab tempat2 tu bergantung dekat korang nak pergi yang mane.

Ok done for bajet.

Next post untuk makanan and aktiviti pulak ye.




0 comments:

Post a Comment