Search This Blog

Sabah Trip - The Island

Thursday, 25 August 2016


Perjalanan naik boat from Jeti Semporna to Bohey Dulang ade lah dalam 30 minit macam tu.







Bohey Dulang ni island untuk hiking je,
No snorkeling. Memang dorang jaga habis island ni. 
Sampai sampai je terus ke arah jalan hutan untuk hiking. 

Nak tahu berapa meter tinggi dia? 
600 meter jekkkkk.
Untuk hikers tegar maybe rasa rendah je kot. Haha. 
Tapi trek dia tu, mencanak naik. Curam je memanjang. Takde landai. 





Ni kiteorng punya guide, muda lagi baru umur 22...



Sepanjang mendaki ni rasa macam kenapa lah aku buat semua ni..
Kenapa lah aku tak chill je dekat island and snorkeling je...
Rasa macam lambat sangat nak sampai..


And then....
Bila sampai je....
Memang puas hati sangat....







'Nikmat mana yang hendak kau dustakan'



Friendship goal I guess. Hehe.



And peringatan, naik bukit ni kena pakai kasut bertutup ye.
Kalau pakai selipar, dorang tak bagi naik, itu rules dia.
Rasanya every 100meter or 200 meter ade guide yang jaga. So kalau injured ke ape, takyah risau la..


Next, Mantabuan Island.

From Bohey Dulang ke Mantabuan Island ni ade lah dalam 15 mins perjalanan naik bot.
Dalam bot tu ingat, tepek sunblock lagi. Bak kata Rosa, every 5 mins tepek sunblock.


Mantabuan Island ni boleh snorkeling ye.



Sekitar island Mantabuan...
We all lunch dekat sini. 
Makan Nasi Ayam...
Memang termasuk dalam pakej...





Haa jumpe plak tapak sulaiman...
1st time so memang teruja habis...



Dekat bawah ni rumah bajau laut...
Memang dorang stay sini...
Ade askar laut ni baik hati bawak we all pusing2 area sini...





Budak Bajau Laut..
Sporting je ajak bergambar...








Sibuan Island


Keadaan dekat Sibuan Island ni tenang sangat, lagi tenang daripada Mantabuan and Bohey Dulang.

And korang pernah tgk Kaho Na Par Hai kan, memang agak sebijik laaaa....

Lawa sangat...



And aku perasan each island memang ade askar yang jaga...






Dekat sini memang terase terik sikit, panas sangat sangat. Aku larat snorkeling kejap je then terus naik atas bergambar.


ANDDDDDD.....

Ade tragedi sikit jadi masa otw balik ke Jeti Semporna, terus aku terfikir pasal kes culik2 tu kan.

Hahahhaha tapi tak related sgt pun, biasa biasa je.


We all selamat sampai Jeti Semporna dalam pukul 5.30 ptg, terus g cari public toilet utk bersalin, pekena plak roti canai and teh o panas....


Aku memang nak repeat lagi island dekat Semporna ni sebab banyak lagi tak explore especially Mabul and Sipadan...

Just yang aku prasan, ikan tak banyak sangat, ke aku yang tak jumpe ikan....ke aku yang malas g tempat yang dalam...hahahhahaha

Till next post :)




0 comments:

Post a Comment